Maailmankuva vai maailmanvideo?

Olen viime aikoina pohtinut kovasti omaa ihmiskäsitystäni ja maailmankuvaani. Nämä tulokulmat ehkäpä siksi, koska olen joutunut kyseenalaistamaan omat aikaisemmat uskomukseni aiheesta. Maailmankuvalla tarkoitan tässä kohtaa sitä ajatusta ja näkemystä, joista koostuu minun hyväksymät perusolettamukset, uskomukset, totuudet ja asiat, joista maailma mielestäni koostuu ja rakentuu.

No nyt olen saanut tästäkin hommasta vaikean. Miten on mahdollista kuvata tätä jatkuvasti liikkeessä olevaa todellisuutta maailmankuvan kautta? Olisin ehdottamassa, että termi vaihtuu maailmanvideoksi. Tämä on luonnollisesti vain pieni näsäviisastelu aiheesta, että monet käyttämämme määritelmät ovat menneeltä ajalta ja siksi epäkäytännöllisiä. Kieli luo kulttuuria ja vaikuttaa ajatteluumme merkittävästi. Kieli ja sanat luovat mielikuvia ja merkityksiä.

Muutoksesta on puhuttu jo paljon, ja pitkään. Kaikki muuttuu koko ajan ja samalla mikään ei muutu. Nämä molemmat helposti samassa lauseessa ja samassa organisaatiossa. Mitä on muutos? Mitä muuttuminen tarkoittaa? Mitä muutoksessa tai muutoksesta syntyy?

Minun maailmanvideossani muutos on liikettä. Siksi vastauksenkin olisi hyvä olla liikkeessä ja kuvata jotenkin liikettä. Toimintaa. Vaikka verbi. Ja luovuutta peliin, uudet sanayhdistelmät odottavat yhdistäjäänsä.

Voisimmeko uudistaa myös sanastoamme, samalla kun uudistamme ajatteluamme aikaa vastaavaksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s